Binaural Ritim Nedir?
Binaural atım işitsel bir yanılsamadır. Bir dinleyiciye iki farklı frekansta sinüs dalgası ritmi verilir ve Her kulağa bir ton verilmesi durumudur.
Örneğin; bir kişini sağ kulağına 530 Hz ton verilirken, sol kulağına 520 Hz ton verilirse, dinleyici üçüncü bir ton yanılsamasını algılayacaktır. Üçüncü ses, binaural olarak adlandırılır ve bu örnekte, her kulağa sunulan 530 Hz ve 520 Hz saf tonlar arasındaki fark olan 10 Hz’lik bir frekansla ilişkili olarak algılanan bir perdeyi algılayacaktır.
Binaural Kullanılan Yerler
Hastanedeki insanlar için kullanılır. Bazı insanların uyku, dinlenme ve huzur sağlamaya yardımcı olması için kullanılır. Net bir çözüm olduğu tamamen doğrulanmamıştır. Ancak bir çok kişiyi rahatlattığı gözlemlenmiştir.
Binaural Tarihi
Heinrich Wilhelm Dove 1839’da binaural ritimleri keşfetti ve bulgularını Repertorium der Physik bilimsel dergisinde yayınladı. Onlarla ilgili araştırmalar bundan sonra devam ederken, konu 134 yıl sonrasına kadar bilimsel bir merak olarak kaldı ve Gerald Oster’ın “Beyindeki işitsel vuruşlar” makalesinin yayınlanmasıyla (Scientific American, 1973). Oster’in makalesi Dove’den bu yana dağınık ilgili araştırma parçalarını belirleyip bir araya getirerek binaural atımları araştırmak için yeni bilgiler (ve yeni laboratuvar bulguları) sağladı. Oster binaural atımları bilişsel ve nörolojik araştırmalar için güçlü bir araç olarak gördü.
Not: %100 bilimsel olarak işlediği kanıtlanmamış olması ile birlikte bir çok kişiye iyi geldiği gözlemlenmiştir. Bilimsel bilgi tarihinde yer almaktadır. Sadece araç olarak deneme olarak dinlenebilinmektedir.
Not: Bilgiler Wikipedia’dan alınmıştır.
Binaural Vuruşlar Ne Yapar?
Binaural atımların beyin dalgaları üzerinde doğrudan bir etkisi olduğu ve dinleyicinin aşağıdaki gibi farklı durumları deneyimlemesine izin verildiği 5 farklı dalga boyunda aşağıdaki farklı sonuçlar yarattığı inanılmaktadır.
- Derin uyku (Delta)
- Yaşlanma Geciktirici (Delta)
- İyileşme (Delta)
- Derin meditasyon (Theta)
- REM Uykusu (Theta)
- Hafıza Çağırma (Gamma)
- Pozitif Düşünce (Alpha)
- Gevşeme (Alpha)
- “Yaratıcı Bölgede” aktif olması (Theta)
- Süper öğrenme (Alpha)
- Derin odaklanma (Beta)
- Problem Çözme (Beta)
- Farkındalık (Gamma)
Binaural Nasıl Çalışır?
Kulaklıkla dinlenmelidir. İki farklı kulağa farklı ritim vuruşları atılır. Vuruş farklarına göre beyindeki dalgaların aktif olduğu düşünülmektedir.
Binaural Dalga Boyları
Çalışma yazarları bize beş farklı frekans modeli kategorisi olduğunu açıklamaktadır:
- Delta dalga Boyu: Delta paternindeki binoral atımlar, rüyasız bir uykuya bağlantılarla 0.5-4 Hz frekansında çalışır. Çalışmada, elektroensefalogram (EEG) beyin tarama sonuçlarına göre, uyku sırasında bir delta patern frekansı alan kişiler daha derin bir uyku aşamasıdır.
Teta dalga boyu: Uygulayıcılar teta paternindeki binoral atımları 4-7 Hz frekansa arasıdır. Teta paternleri, hızlı göz hareketi (REM) aşamasında gelişmiş meditasyon, yaratıcılık ve uykuya katkıda bulunur. - Alfa dalga boyu: Alfa paternindeki binoral atımlar 7–13 Hz frekansındadır ve gevşemeyi teşvik edebilir.
- Beta dalga boyu: Beta paternindeki binoral atımlar 13-30 Hz frekansındadır. Bu frekans aralığı konsantrasyonu ve uyanıklığı artırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, aralığın üst ucundaki kaygıyı tetikleyebilmektedir. O nedenle üst frekanslar çok önerilmekedir.
- Gama dalga boyu: Bu frekans modeli 30–50 Hz aralığındadır. Çalışma yazarları, bu frekansların bir kişi uyanıkken uyarılmanın sürdürülmesini teşvik ettiğini öne sürmektedir.
Binaural Frekans Müzikleri
♥ Çakralar hakkında yazılarımız sizlerle↵
YouTube’ta bizi takip edip sizi rahatlatacak videolarımızı izleyebilirsiniz. ↵
Instagram’da bizi takip edip son yazılarımızı kaçırmayın . ↵