Denge Noktası
Denge Noktası
Yaşam içinde yaşadığımız her deneyimin ve sahip olduğumuz duygularla ilgili üç türlü seçim hakkımız olur. Kendimizden çok ödün veren durumlara neden olan uçta, sadece kendimizi düşündüğümüz diğer uçta veya herkesle ve kendimizle uyum içinde olduğumuz denge noktasında.
Olaylar ve duygular karşısında ne tür davranış sergilediğimizin genelde farkında olmayız. Genelde kendimizle yüzleşmeden kaçar yaşam içinde suçlayacak başkalarını buluruz. Bizim ortaya koyduğumuz davranışlardan başkalarını sorumlu tutarız. Yaşam içinde denge içinde yaşamak için önce kendi kişiliğimizi fark etmemiz gerekir.
Tabi ki, fark edince her şey kendiliğinden çözülmüyor. İşin asıl eğlenceli kısmı o zaman başlıyor. Her olayın neden olduğu bir duygu vardır. Önce yaşanılan olaya bakarak bu olay bizim hangi duygumuzun ortaya çıkmasına neden oldu bunu buluruz. İkinci aşama bu duygu karşısında biz nasıl bir davranış sergiledik. Uçlarda mıydık yoksa dengede miydik? Üçüncü aşama dengede değilsek hangi uçtaydık. Dördüncü aşama dengeye gelebilmek için nasıl bir yol izlemeliyiz. Son olarak da bu değişim için atmamız gereken adımlar doğrultusunda yeni davranışımızı ortaya koymalıyız.
Değişim eğlenceli ancak kısa süreli değildir. Böyle bir yanılgıya düşmemelisiniz. Eğer kısa sürede değişeceğinizi düşünürseniz ilk sergilediğiniz eski davranışınızda kendinize inancınızı kaybedersiniz. Bu kendini gözlemleyerek ve farkında olarak yapılacak yeni alışkanlık edinme yolculuğudur.
Bu anlattıklarımızı örnekleyecek olursak. Patronunuz sizin hatanız olmayan bir durumdan dolayı size olumsuz davranış ve sözler sergiledi. Sizde hiç sesinizi çıkarmadan odadan çıktınız. Odadan çıktığınızda dışarı vuramadığınız bir öfke duygusu içinizde giderek artıyordu.
Ortaya çıkan duygu: Öfke
Sergilenen davranış: Tepkisizlik
Denge Durumu: Kendini değersizleştiren negatif uç
Dengeye gelmek için yapılacak davranış: Saygı çerçevesi içinde kendini ifade etme
Hedef davranış: Herhangi biri suçladığı anda sakin bir ses tonu ile kendimizi sahip olduğumuz değerle doğru bir şekilde ifade etmek.
Bu davranış için yeni davranış biçimi uygulama planı: Kendi değerini kendine vermek için bilinçaltı değişimi. Önce aile içinde daha sonra iş arkadaşlarına karşı son aşama patrona karşı özdeğeri yükseltilerek net bir şekilde kişi kendini ifade edilmeye başlamalı.
Bu adımları her şey için belirlemeli ve yeni eylem planı oluşturmalıyız. Kendimizi fark etmeli, sahip olduğumuz değeri kendimize vermeli ve dengeli olmalıyız.
Spiritüel Rehber Yasemin Derya Metin